Зміст

Увага! Дії при отриманні штормового попередження

28.10.2018

В  останні роки погода в Україні стала зовсім непередбачуваною. Синоптики попереджають, що в подальшому температура повітря буде тільки рости вгору. У результаті глобального потепління, як стверджують метеорологи, на території нашої країни все частіше виникатимуть вітри руйнівної сили.

ДІЇ ПРИ ОТРИМАННІ ШТОРМОВОГО ПОПЕРЕДЖЕННЯ

– зачинити двері, вікна, приміщення на горищі, люки, вентиляційні отвори, ворота у виробничі та тваринницькі приміщення;
– припинити всі зовнішні роботи;
– великі вікна і вітрини оббити дошками;
– шибки заклеїти смужками паперу або тканини, а якщо можливо, вийняти;
– двері і вікна з підвітряної сторони залишити відкритими, щоб урівноважити внутрішній тиск у будівлі;
– з дахів, балконів, лоджій прибрати предмети, які при падінні можуть травмувати людей;
– по можливості відімкнути комунально-енергетичні мережі, відкрити допоміжні люки для пропускання води;
– з легких та старих будівель перевести людей у більш міцні або укрити в захисних спорудах цивільного захисту, підвалах;
– запастись електричними ліхтарями, гасовими лампами, свічками; створити запас води та продуктів харчування на 2-3 доби, запастись медикаментами та перев’язувальними матеріалами;
– увімкнути радіоприймачі та репродуктори: по яких будуть передаватися повідомлення органів цивільного захисту.

ДІЇ ПІД ЧАС ШКВАЛУ
• Знаходячись у будинку, остерігатись поранень уламками скла, що розлітається. Для цього потрібно відійти від вікон і встати впритул до простінку. Можна використовувати також міцні меблі. Найбільш безпечним місцем є сховища цивільного захисту, підвали або внутрішні приміщення перших поверхів цегляних і кам’яних будинків.
Не виходити на вулицю одразу ж після послаблення вітру, тому що через декілька хвилин порив може повторитися. Якщо це все-таки необхідно вийти, то потрібно триматися подалі від будівель і споруд, високих парканів, стовпів, дерев, щогл, опор.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ, що найчастіше під час шквалу люди отримують травми від уламків скла, шиферу, черепиці, шматків покрівельного заліза, зірваних дорожніх знаків, всіляких вивісок, деталей фасадів і карнизів будинків.
ОСТЕРІГАЙТЕСЬ:
– частин конструкцій та предметів, які нависають на будівлях;
– обірваних дротів від ліній електромереж;
– розбитого скла та інших джерел небезпеки.
• Якщо шквал застав вас на відкритій місцевості, то найкраще заховатись у канаві, яру, ямі чи будь – якій заглибині: лягти на дно заглибини і міцно притулитись до землі.
• Небезпечно заходити до старих і пошкоджених будівель: вони можуть обвалитися від натиску вітру.
• Якщо ви їдете автомобілем – зупиніться. Вийдіть і швидко сховайтесь у міцній будівлі або на дні будь – якого заглиблення.
• Заборонено знаходитися на шляхопроводах, наближатися до місць зберігання легкозаймистих або небезпечних хімічних речовин.
Головна умова виживання – не піддаватися паніці, діяти свідомо, утримувати інших від необачних дій, надавати допомогу постраждалим.

ДІЇ У РАЗІ СНІГОПАДІВ, ХУРТОВИН, СНІГОВИХ ЗАМЕТІВ

– обмежити пересування, особливо на власному транспорті;
– створити вдома необхідний запас продуктів, води, палива;
– виконати герметизацію житлових приміщень, що допоможе зберегти тепло і зменшить витрати палива.
– у сільській місцевості – терміново заготувати у необхідній кількості корма та воду для тварин.
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОБМОРОЖЕННІ
• Перенести потерпілого в тепло. Перше, що потрібно зробити — прибрати негативно впливаючий фактор, тобто холод.
• Зняти промерзлі речі: куртку, штани, взуття, шкарпетки, рукавички.
• Виключити різке прогрівання. При першій стадії обмороження для відновлення кровообігу можна розтерти замерзлі частини тіла. Але при всіх інших стадіях це може завдати шкоди, так як холод привів до значних пошкоджень тканин. Тому краще дати тілу поступово прогрітись і відновити кровообіг в постраждалих ділянках.
• Напоїти теплим чаєм — це допоможе підвищити загальну температуру тіла, і буде сприяти нормалізації кровообігу.
• Викликати лікаря. Це обов’язковий пункт при наданні допомоги потерпілому при обмороженні.
ЯКЩО НЕГОДА ЗАСТАЛА ВАС У ДОРОЗІ

• не варто намагатись подолати снігові замети, необхідно зупинитись, повністю закрити жалюзі машини, укрити двигун зі сторони радіатора;
• по можливості встановити автомобіль двигуном у навітряний бік;
• періодично виходити із автомобіля, розгрібати сніг, щоб не опинитися похованим під снігом. Запам’ятайте: не занесений снігом автомобіль – хороший орієнтир для пошукової групи.
• двигун автомобіля необхідно періодично прогрівати для уникнення його розморожування (при використанні води у системі охолодження двигуна);
• при прогріванні двигуна автомобіля важливо не допускати проникнення в кабіну (салон) вихлопних газів; з цією метою необхідно слідкувати, щоб вихлопна труба не завалювалася снігом;
• якщо на дорозі разом опинилося декілька чоловік (на декількох автомобілях), доцільно зібратися разом і використовувати один автомобіль як укриття; із системи охолодження двигунів решти автомобілів варто злити воду;
• ні в якому разі не можна залишати укриття – автомобіль у сильний снігопад (хуртовину), бо орієнтири, які здавалися надійними з першого погляду, через декілька десятків метрів можуть бути загублені і ви можете повністю втратити орієнтацію на місцевості.

ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ НА ЛЬОДУ
Абсолютна більшість із задоволенням зустрічають зиму, іноді забуваючи про небезпеку, яку може приховувати лід, а саме тонкий лід. Нехтують усілякими попередженнями і правилами безпеки насамперед діти та любителі зимової риболовлі.
Найбільш небезпечна крига – перша та остання, адже така крига надзвичайно тонка, неміцна і не витримує маси навіть маленької дитини.
Для однієї людини безпечним вважається лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною більшою за 7 см. Для групи людей безпечним є лід товщиною не менше, ніж 15см. При пересуванні декількох людей по льоду треба йти один за одним на відстані. При масовому катанні на ковзанах лід має бути товщиною не менше, ніж 25см.
Перш ніж ступити на лід водоймища, треба дізнатись про товщину льодового покриву за допомогою довгої загостреної палиці (плішні) чи іншого подібного предмета, але обов’язково легкого, який вільно можна втримати в руці.
ДІЇ ПІД ЧАС ОЖЕЛЕДИЦІ

1. Літнім людям краще не виходити з дому у «слизькі дні». Якщо все ж виникла потреба, то не соромтесь узяти палку з гумовим наконечником чи з шипом (лижну палицю). Якщо у вас з собою сумка, то вона повинна бути такою, щоб її можна було носити через плече. Пам’ятайте, що дві третини травм люди старші 60 років одержують при падінні.
2. Пам’ятайте, що взуття краще всього одягнути на мікропористій підошві з пружною м’якою основою.
3. Для покращення зчеплення з льодом можна:
– наклеїти лейкопластир, кусок поролону чи ізоляційну стрічку на суху підошву і каблук (хрест-на хрест);
– натерти наждачним папером підошву, а краще прикріпити його на підошву;
– намазати на підошву клей типу “Момент” та поставити взуття на пісок, після цього можна сміливо виходити на вулицю;
– найбільш надійним засобом є спеціальні накладки з шипами, які кріпляться на підошву взуття, вони продаються у магазинах.
4. Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу – небезпечні для здоров’я.
5. Не виходьте без потреби на вулицю, якщо ви слабкі та неспритні. Зачекайте поки не приберуть сніг і не розкидають пісок на обмерзлий тротуар.

ЩОБ ЗМЕНШИТИ РИЗИК ТРАВМУВАННЯ ПРИ ХОДІННІ В ОЖЕЛЕДИЦЮ:

1. Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, а ступайте на всю підошву. Руки не повинні бути зайняті сумками. Пам’ятайте, що поспіх збільшує небезпеку падіння. Врахувати, що коли поспішаєш, то потрібно вийти з дому раніше.
2. Будьте напоготові про всяк випадок під час ходьби в такі дні – впасти. Потрібно навчитися правильно падати. При порушенні рівноваги – швидко присісти, щоб знизити висоту падіння. У мить падіння згрупуватись, напружити м’язи, а торкнувшись землі – обов’язково перекотитися. Удар, спрямований на вас, розтягнеться і витратить свою силу на обертання.
3. Не тримайте руки в кишенях! Це не тільки збільшує можливість падіння, а ще і сприяє переломам кінцівок при падінні.
4. Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що збільшує вірогідність травмувань.
5. Не ходіть біля краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.
6. Остерігайтесь транспортних засобів. Дорогу переходьте у вказаних місцях. Пам’ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях автомобіля. Не поспішайте сідати у транспортні засоби загального користування. Пам’ятайте, що у кожну мить ви можете посковзнутися і попасти під колеса.
7. Тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку являють собою бурульки. Найбільшу небезпеку бурульки становлять у період танення льоду та снігу.
8. Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп’яніння травми частіше всього важкі, всупереч переконанню, що п’яний падає завжди вдало. У стані сп’яніння люди не так чутливі до болю і при наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що створює згодом додаткові проблеми та неприємності.
9. Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.

Водії! Обмежте користування транспортними засобами при ожеледиці! При необхідності, виїжджайте тільки на справних транспортних засобах. Дотримуйтесь правил дорожнього руху!